Ce este certificarea ISO și de ce îmi trebuie?

Certificarea ISO este un sigiliu de aprobare din partea unui organism de certificare independent prin care o companie se conformează unuia dintre sistemele de management ISO recunoscute la nivel internațional.

Există multe motive pentru care ați putea dori să adoptați un sistem de management. Ați putea să vă sporiți succesul la licitații, să îmbunătățiți eficiența internă, să reduceți costurile sau pur și simplu să le demonstrați potențialilor dumneavoastră clienți că sunteți credibil.

Fiecare standard își susține propriile beneficii în fiecare industrie, cu toate acestea, beneficiile comune ale certificărilor includ: potențialul de piață lărgit, conformitatea cu licitațiile de achiziție, eficiență îmbunătățită și economii de costuri, nivel mai ridicat de servicii pentru clienți și, prin urmare, satisfacție și moral și motivație sporite ale personalului. Având un standard de management recunoscut, le transmiteți clienților dumneavoastră că sunteți la un înalt nivel profesional în raport cu nevoile lor.

Pașii ce trebuie urmați pentru certificare ISO

Procesul de certificare poate suna descurajant, dar este mult mai simplu decât ați crede. Dacă doriți să aflați cum să obțineți certificarea ISO, dar nu știți de unde să începeți, urmați acești 6 pași, sau și mai simplu, contactați-ne direct și ne vom ocupa împreună.

1. Alegeți un standard pentru sistemul dumneavoastră de management

Cu peste 22.000 de standarde internaționale disponibile, găsirea celui potrivit pentru afacerea dumneavoastră poate părea puțin descurajantă.

Sistemul de management al calității ISO 9001 este cel mai popular punct de început. Acest standard vă ajută să vă asigurați că oferiți un nivel constant de calitate și satisfacție. Alte standarde binecunoscute sunt ISO 27001 Securitatea informațiilor, ISO 14001 Mediu și ISO 45001 Sănătate și securitate în muncă.

Cel mai bun mod de a determina care sistem de management este potrivit pentru afacerea dumneavoastră este să discutați despre nevoile dumneavoastră cu noi.

S-ar putea să credeți că există mai mult de o certificare care v-ar putea ajuta afacerea. Ei bine, standarde precum 14001 și 9001 sau 27001 și 9001 au asemănări în cadrul sistemului lor de management, ceea ce înseamnă că puteți obține cu ușurință certificarea pentru două sau mai multe în același timp, “suferind” un singur audit pentru toate.

Avantajele completării a două certificări în același timp sunt acelea că aveți un sistem de management simplificat, mai degrabă decât două, ceea ce vă permite să finalizați două certificări mai rapid decât să le faceți individual.

2. Contactați-ne

Dacă nu ați făcut acest lucru deja, vă rugăm să contactați echipa noastră de profesioniști pentru a discuta cerințele dumneavoastră. Dacă va fi cazul, vom agrea o vizită cu unul dintre consultanții noștri pentru a veni să vă analizeze nevoile în detaliu. În urma acestei vizite, vom putea apoi să vă facem o propunere.

Ne mândrim să păstrăm procesul cât mai simplu posibil.

3. Completați formularul de solicitare ofertă

4. Audit Etapa 1

Cuvântul “audit” poate suna înfricoșător, dar auditul din etapa 1 este simplu. Este pur și simplu o evaluare a documentației existente și implementate in organizație. Acesta se derulează doar pentru a identifica oportunități, astfel încât un plan de acțiune să poată fi elaborat. Veți primi un raport complet care subliniază orice lacune în procedurile dumneavoastră actuale și acțiunile necesare pe care organizația dumneavoastră trebuie să le întreprindă.

5. Dezvoltarea unui sistem de management

După auditul din etapa 1, va trebui să dezvoltați un sistem de management bazat pe recomandările auditorului dumneavoastră. Un sistem de management este un set de documente care conturează procesele dumneavoastră de afaceri și arată cum veți îndeplini cerințele necesare pentru certificare.

6. Audit Etapa 2

Odată ce ați trimis documentele, un auditor va efectua o altă vizită pentru a vedea dacă ați îndeplinit obiectivele stabilite în etapa 1 de audit. Dacă totul este la locul său, vi se va acorda certificarea. Dacă nu, auditorul dumneavoastră vă va ghida prin pașii necesari pentru a vă pune pe drumul cel bun. Un alt audit va fi programat la o dată ulterioară pentru a se asigura că totul este la locul lui.

După certificare, veți fi auditat anual pentru a vă asigura că se fac îmbunătățiri continue și că standardele sunt respectate.