Sisteme de management de mediu – ISO 14001

Un instrument cu potențial ridicat care combină dezvoltarea, competitivitatea și integritatea mediului ISO 14001 „Sisteme de management de mediu – Cerințe cu îndrumări de utilizare” este un standard internațional voluntar aplicabil oricărui tip de organizație publică sau privată, care specifică cerințele unui sistem de management de mediu.

Certificarea ISO 14001 ajută la identificarea, gestionarea și monitorizarea impacturilor asupra mediului ale activităților unei organizații. Îmbunătățindu-și performanța de mediu și procesele sale, fiecare organizație poate beneficia de certificare, deoarece ajută la construirea încrederii clienților și ajută la menținerea controlului asupra responsabilităților afacerii în legătură cu durabilitatea și mediul.

ISO 14001

ISO 14001 este recunoscut ca standard pentru certificarea Sistemului de Management de Mediu al organizațiilor de toate dimensiunile. Bazat pe metoda „Planifică-Efectuează-Verifică-Acționează”, oferă un cadru sistematic pentru integrarea practicilor menite să protejeze mediul prin prevenirea poluării și reducerea deșeurilor și a consumului de energie și materiale.

Beneficiile certificării ISO 14001

Certificarea sistemului dumneavoastră de management de mediu conform ISO 14001 este o operațiune valoroasă din punct de vedere strategic. Un sistem de management de mediu permite organizațiilor să urmărească obiective și să implementeze politici care țin cont de cerințele legale și de informațiile referitoare la aspecte semnificative de mediu. Mai exact, dezvoltarea unui Sistem de Management de Mediu certificat conform ISO 14001, permite companiilor să gestioneze sistemic aspectele de mediu ale proceselor lor, cu scopul de a spori eficiența și performanța de mediu, culegând astfel diverse beneficii, inclusiv:

  • reducerea costurilor de exploatare prin eficientizarea utilizării materiilor prime
  • reducerea deșeurilor și a emisiilor
  • reducerea costurilor cu energia
  • reducerea primelor de asigurare
  • monitorizarea îndeplinirii cerințelor legale relevante
  • accelerarea cererilor de permis către autoritățile de reglementare
  • protejarea mediului și utilizarea informată a resurselor
  • îmbunătățirea imaginii afacerii dvs. în rândul părților interesate.
  • Întrucât responsabilitatea administrativă a companiilor s-a extins acum la anumite tipuri de infracțiuni de mediu, este posibilă elaborarea unui Sistem de Management de Mediu certificat ISO 14001 împreună cu un model organizatoric în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât să se ofere dovezi că afacerea dvs. a pus în aplicare sisteme pentru a preveni comportamentul ilegal.