Certificarea sistemului de management ISO 22000: managementul siguranței în fiecare verigă a lanțului de aprovizionare

UNI EN ISO 22000 „Sisteme de management al siguranței alimentelor – Cerințe pentru orice organizație din lanțul alimentar” este un standard voluntar care se concentrează pe siguranța alimentară, care are ca scop armonizarea nevoilor întreprinderilor la nivel global

Acesta permite tuturor companiilor, mari și mici, cu grade diferite de complexitate a managementului, să pună în aplicare un sistem de management al siguranței alimentelor care este mai concentrat, mai coerent și mai integrat cu restul organizației lor decât sistemele pe care le au în prezent pentru a răspunde existente. cerințele de reglementare.

ISO 22000 are avantajul major de a integra și armoniza abordarea managementului siguranței alimentare de-a lungul întregului lanț alimentar la nivel internațional.

Certificarea ISO 22000 permite companiilor să-și demonstreze angajamentul continuu față de managementul siguranței alimentare și să câștige încrederea consumatorilor.

ISO 22000

Standardul a fost dezvoltat de un comitet tehnic ISO în colaborare cu experți din industria alimentară, Codex Alimentarius, FAO și Organizația Mondială a Sănătății. Standardul are un domeniu de aplicare foarte larg deoarece toți actorii implicați în lanțul alimentar se pot abona la el: meritul cheie al acestui document este că a reușit să organizeze diferite filozofii de management al riscului de igienă și, astfel, reprezintă un instrument valid pentru companiile care doresc să implementeze un sistem țintit pentru gestionarea problemelor de igienă. ISO 22000 se concentrează pe cele 4 elemente cheie descrise mai jos.

Standardul specifică cerințele pentru un sistem de management al siguranței alimentelor (FSMS) conceput pentru a permite organizațiilor implicate direct sau indirect în lanțul alimentar să:

  • să planifice, să implementeze, să opereze, să întrețină și să actualizeze un FSMS pentru a furniza produse și servicii sigure, în conformitate cu utilizarea prevăzută;
  • să demonstreze conformitatea cu cerințele legislative și de reglementare aplicabile siguranței alimentelor;
  • să examineze și să evalueze cerințele de siguranță alimentară convenite de comun acord cu clienții și să demonstreze conformitatea cu acestea;
  • să comunice în mod eficient aspectele legate de siguranța alimentelor părților interesate din lanțul alimentar;
  • se asigură că organizația lor respectă politica de siguranță alimentară declarată;
  • să demonstreze această conformitate față de părțile interesate

Deși poate fi aplicat singur, ISO 22000 este pe deplin compatibil cu ISO 9001:2000. Numeroasele aspecte pe care le are în comun cu ISO 22005 fac, de asemenea, posibilă realizarea de audituri comune, economisind astfel timp și resurse.

Caracteristici noi ale ISO 22000:2018

Noua structură de nivel înalt ISO (HLS), care este comună tuturor standardelor de sisteme de management noi. Prin urmare, această reorganizare a standardului facilitează integrarea noului ISO 22000 cu standarde precum ISO 9001 (Sisteme de management al calității), ISO 14001 (Sisteme de management de mediu) și standarde chiar mai specifice precum ISO 45001 (Sisteme de management al sănătății și siguranței în muncă).

Abordarea bazată pe risc, care este comună și altor standarde și pune din nou conceptul de risc în centrul atenției, este absolut vitală pentru companiile alimentare. Standardul urmărește să facă distincția între riscul operațional (prin intermediul abordării Analizei pericolelor Punctului Critic de Control, HACCP) și riscul strategic la nivel de sistem de management, care este un risc de afaceri.

Există două cicluri diferite Plan-Do-Check-Act (PDCA), care sunt clar distincte unul de celălalt, dar funcționează unul în celălalt. Primul se aplică sistemului de management în ansamblu, în timp ce al doilea, încorporat în primul, abordează operațiunile descrise în clauza 8 și acoperă principiile HACCP definite în Codex Alimentarius al Comisiei.

O explicație mai detaliată a conceptelor cheie ale punctelor critice de control și ale programelor operaționale prealabile.

Beneficiile certificării ISO 22000

ISO 22000 permite tuturor companiilor implicate în lanțul alimentar, direct sau indirect, să identifice riscurile specifice la care sunt expuse și să le gestioneze eficient. Certificarea ISO 22000 permite, de asemenea, organizațiilor să:

  • Respectați un standard certificat, recunoscut la nivel internațional
  • Dobândirea unei metode de organizare a diferitelor filozofii de management al riscului și deplasarea atenției organizației către o abordare sistemică bazată pe control preventiv în loc de verificarea ulterioară a produselor
  • Organizarea și țintirea sistemului de comunicare între diverșii parteneri
  • Optimizați resursele atât în ​​cadrul companiilor individuale, cât și de-a lungul întregului lanț alimentar
  • Prevenirea producerii accidentelor de-a lungul întregului lanț și verificarea adecvării față de standarde sunt doi factori esențiali pentru protejarea valorii mărcii.